Kezdő oldal teteje

Tancsok a családnak

• Meddig higyjük el, hogy minden rendben?
• Hogy tesz a szeretet engedékennyé?
• Mit tehetek, hogy elfogadja a segítséget?
• Mi alapján válasszam ki a megfelelő rehabilitációs központot?

A megoldásról

• Meddig higyjük el, hogy minden rendben?
• Hogy tesz a szeretet engedékennyé?
• Mit tehetek, hogy elfogadja a segítséget?
• Mi alapján válasszam ki a megfelelő rehabilitációs központot?

A NARCONON PROGRAM összetevői

A Narconon program precíz, lépésről lépésre haladó rendszer, amely minden szempontból foglalkozik a függőséggel, hogy segítsen a személynek felülkerekedni az önmagára és a környezetére gyakorolt káros hatásokon.

Amikor arról van szó, hogy hogyan lehetne legyőzni a drogfüggőséget, az egyének, családok és társak lehet, hogy elbátortalanodnak. Számos függő többször végigment már rehabprogramokon, 28 napos vagy 12 lépéses programokon, de utána visszatértek a drogfogyasztáshoz.

A Narconon program más. Ez nem 28 napos program, és nem használ helyettesítő drogokat. Ez nem is 12 lépéses program. Nem kell hozzá vallásos hit vagy egyéb meggyőződés.

A Narconon hisz abban, hogy a függőség nem örökletes, és nem is valamiféle gyógyíthatatlan betegség, amelynél vég nélküli kezelésre lenne szükség. A függő nem egy egész életre függő. A Narconon program egyedülálló technikákból áll, amelyek segítenek a függőknek felülkerekedni a drog-, illetve alkoholfüggőségükön és ennek káros hatásain.

A program célja egy drogmentes személy.

GYÓGYSZERMENTES  ELVONÓPROGRAM

A Narconon program egy gyógyszermentes elvonóprogram, amely segít a személynek leszokni a drogokról, mégpedig annyira gyorsan és gondmentesen, amennyire csak lehetséges. (Amennyiben a doktor úgy dönt, hogy orvosi szempontból szükséges, a Narconon a tanulót egy külső, orvosi felügyelet melletti elvonóprogramra utasíthatja a Narconon program megkezdésének feltételeként.)

E lépés során rendelkezésre állnak a Narconon elvonási specialistái, és segítenek az egyénnek keresztüljutni a drogok elhagyásának nehéz időszakán. A Narconon munkatársai ennek során figyelemmel kísérik az alvást, az ételt, a folyadékbevitelt és az általános haladást.Asszisztoknak nevezett szelíd fizikai technikákat alkalmaznak a görcsök feloldásának elősegítésére és a fájdalmak enyhítésére.

A munkatársak objektíveknek nevezett eljárásokkal segítenek a tanulónak újra orientálódni a jelenben, így a tanuló figyelmét leveszik önmagáról és a testéről, és a környezetére irányítják. Az objektívek emellett segítenek enyhíteni a mentális és érzelmi kényelmetlenséget, amely abból ered, hogy az illető befelé, negatív gondolatokra néz, vagy a múlton rágódik.

Végül pedig a táplálkozás is fontos szerepet játszik az elvonásban. A megfelelő működéshez a testnek szüksége van vitaminokra és ásványi anyagokra; a drog és az alkohol pedig elégeti a vitaminokat és ásványi anyagokat, illetve elfedi a test leromló egészségi állapota által küldött fájdalmas jeleket. Amikor a személy felhagy a drogfogyasztással, az elvonás során fájdalom és kényelmetlenség jelenik meg.

Az elvonási folyamat során az asszisztok és objektívek mellett támogatásként egy vitamin- és ásványianyag-formulát fogyasztanak a tanulók, hogy segítsenek a test rendbe hozásában.

„Semmi iránt nem érdeklődtem, a drogozást kivéve. Ez most teljesen az ellenkezőjére fordult. Tényleg a társadalom része vagyok.”

ÚJ ÉLET SZAUNA PROGRAM

Az Új élet szauna program Narconon program egy másik egyedi alkotórésze. Ez L. Ron Hubbardnak azon a felfedezésén alapul, hogy a drogmaradványok láthatóan elzáródnak a test zsírszöveteiben, és évekkel azután is újra aktiválódhatnak, hogy a személy felhagyott a drogfogyasztással. A drogok ártalmas testi és szellemi hatásai nem érnek véget azzal, hogy a személy abbahagyja a drogozást, ezért létfontosságú lépés a test megszabadítása a drogoktól, hogy többé ne fejtsenek ki testi és lelki hatást az illető életére.

A Narconon programjának ez a fázisa arra szolgál, hogy eltávolítsa a mérgező anyagokat a szervezetből. Eközben csökken a kábítószerek és az alkohol iránt érzett testi sóvárgás. Az Új élet szauna program a következő részekből áll: futás a vérkeringés serkentésére; különlegesen szellőztetett, alacsony hőmérsékletű, száraz szaunában eltöltött hosszabb idő a felgyülemlett méreganyagok és káros vegyületek kiizzadására; megfelelő táplálkozás, amely pontosan előírt mennyiségben tartalmaz meghatározott vitaminokat, ásványi anyagokat és olajakat is; továbbá egy olyan rendezett személyes időbeosztás, amely elegendő pihenést tesz lehetővé.

A programon lévő tanulók emellett egy meghatározott olajkeveréket is fogyasztanak. A tanulók ezenkívül elegendő mennyiségű sót, káliumot és vizet is fogyasztanak, hogy kellően hidratáltak maradjanak a folyamat során.

Az Új élet szaunaprogram célja, hogy megszabadítsa a testet a drogmaradványoktól, és így megszüntesse a negatív hatásukat, beleértve a drogok iránti sóvárgást is.

AZ OBJEKTÍVEK

A gyógyszermentes drogelvonás és az Új élet detoxikáció után a Narconon-tanuló továbbmegy az objektívekre. A drogok eltompítják a személy tudatosságát, és kidobják őt a körülötte lévő környezettel való kommunikációból. Az objektívek segítenek a tanulót kommunikációba hozni másokkal és a jelen idejű környezettel, extrovertálják a tanuló figyelmét a drogfogyasztással kapcsolatos zavaró emlékektől, és lehetővé teszik számára, hogy szélesebb látókörre tegyen szert, amely kevésbé szubjektív és sokkal inkább objektív. A tanuló ekkor képes lesz világosan látni az őt körülvevő világot, gyakran sok éve először.

„Az életem reménytelen volt. Sérült lélekkel érkeztem ide. A  Narconon visszaadta az életemet.”

A program különféle lépései során mindennap végeznek objektíveket, hogy segítsenek a tanuló figyelmét elvonni a múltról, és a jelenre helyezni.

Az objektíveken a tanulók olyan készségeket is elsajátítanak, amelyek segítenek nekik abban, hogy kényelmesen szembe tudjanak nézni az élettel, és kommunikációval meg tudják oldani a problémákat.

ÉLETVEZETÉSI TANFOLYAMOK

Célunk a hosszú távú siker minden egyes személy számára. Az elvonás és detoxikáció után mindenki jobban érzi magát, de ekkor még mindig sok a tennivaló.

A hatékony gyakorlás és tanulás stabilitáshoz, önbecsü­léshez és a személyes értékek visszatéréséhez vezet. A testi készségekhez hasonlóan az életvezetési készségeket is meg lehet tanulni.

A Narconon program utolsó része életvezetési tanfolyamok sorából áll. Ezek a tanfolyamok megadják a személynek az eszközöket ahhoz, hogy drogmentes maradhasson.

AZ „EGYSZER FENN, EGYSZER LENN” ÁLLAPOT LEGYŐZÉSE AZ ÉLETBEN TANFOLYAM

Az olyan helyzetek elkerülésére, amelyek a jövőben drogfogyasztáshoz vezethetnek, a tanulóknak képesnek kell lenniük felismerni az igazi barátokat, és kiszűrni azokat, akiknek a társasága ismét bajba sodorná őket. Ezen a tanfolyamon a tanulók nemcsak azt tanulják meg, hogy a barátok és ismerősök rossz megválasztása hogyan volt káros hatással az életükre, hanem azt is, hogy hogyan hozzanak jobb döntéseket a jövőben.

SZEMÉLYES ÉRTÉKEK TANFOLYAM

A Személyes értékek tanfolyamon a tanulók megtanulják, hogy hogyan vesznek el a személyes értékeik, és hogy hogyan lehet helyreállítani őket. Eljutnak addig, hogy felismerik a tényleges kötelezettségeiket. Megtanulják azt az eljárást, amely lehetővé teszi a számukra, hogy teljes felelősséget vállaljanak a múltbeli rossz tetteikért, és így megkönnyebbülnek a hozzájuk kapcsolódó traumától és bűntudattól. Ennek a tanfolyamnak a végére a tanulók képesek maguk mögött hagyni a múltat, és továbblépni egy pozitív jövő irányába.

ÁLLAPOTOK MEGVÁLTOZTATÁSA AZ ÉLETBEN TANFOLYAM

Mivel a drogozás és az alkoholizálás gyakran abból fakad, hogy az illető nem képes megbirkózni a kihívásokkal teli helyzetekkel, létfontosságú, hogy a korábbi függők elsajátítsanak olyan problémamegoldó készségeket, amelyek segítenek nekik drogmentes életet élni. Ez a tanfolyam olyan további eljárásmódokat tanít meg a tanulóknak, amelyekkel bármit helyre tudnak hozni a múlttal kapcsolatban, hogy az többé ne jelentsen problémát a jelenben, és megtanulják, milyen precíz lépéseket kell tenniük ahhoz, hogy előrevigyék az életüket.

„Teljes értékű embernek érzem magam. Erős vagyok, független, és most az vagyok, aki mindig is lenni akartam.”

ÖSSZEFOGLALÁS

Mint bármelyik drogrehabilitációs programnál, a siker itt sem garantálható. A siker legfőbb összetevője a tanuló arra irányuló vágya és kitartása, hogy drogmentes életet érjen el.

A függőség legyőzése időt és elkötelezettséget igényel. A tanulók a Narconon programon a saját tempójukban haladnak végig. A legtöbb esetben ez nyolc-tíz hétig tart. Így a tanulóknak a rendelkezésükre áll az idő és támogatás, amelyre szükségük van ahhoz, hogy az alapoktól kezdve egy valóban új életet építsenek fel annak helyébe, amelyet a drog vagy az alkohol tönkretett.

A Narconon munkatársai kifejezetten arra képződtek ki, hogy minden egyes tanulónak segítsenek minden egyes lépés során. Ott vannak a személy mellett, és kéznél vannak a drogelvonás alatt, az Új élet szauna program közben, valamint az életvezetési tanfolyamok során.

Ha a tanuló őszintén és alaposan csinálja végig a programot, a családja számára a végeredmény az lehet, hogy visszakapják a szeretett családtagot, a Narconon-végzett számára pedig a végeredmény az, hogy lehetősége van teljes, termelékeny, drogmentes életet élni.