Kezdő oldal teteje

Tancsok a családnak

• Meddig higyjük el, hogy minden rendben?
• Hogy tesz a szeretet engedékennyé?
• Mit tehetek, hogy elfogadja a segítséget?
• Mi alapján válasszam ki a megfelelő rehabilitációs központot?

A megoldásról

• Meddig higyjük el, hogy minden rendben?
• Hogy tesz a szeretet engedékennyé?
• Mit tehetek, hogy elfogadja a segítséget?
• Mi alapján válasszam ki a megfelelő rehabilitációs központot?

Meddig hisszük el, hogy minden rendben, avagy a naivság ára

A naivitás – az a tulajdonság, hogy valaki túlságosan jóhiszemű és bizakodó – végzetes a függőséggel kapcsolatban.

Amikor az ember lehetséges droghasználattal vagy függőséggel áll szemben, az egyetlen biztonságos dolog az, ha töröljük magunkból a naivitást, bármennyire is fájjon. Lehet, hogy ideig-óráig kevesebb konfrontációval jár, ha valaki túlságosan is naivan elhiszi, hogy a szeretett személy az igazat mondja, még akkor is, amikor a valóság egészen mást mutat, de ez nem megoldás.

Családok azért esnek bele ebbe a csapdába, mert korábban mindig meg lehetett bízni az érintett családtagban. Amikor az alkoholizmus, a droghasználat vagy a függőség hatásai jelentkezni kezdenek, és amíg a személy be nem fejez egy olyan rehabilitációs programot, amely valódi változást hoz, addig semmiben sem lehetünk biztosak. Az alkohol- vagy droghasználattal kapcsolatos naivitás végzetes hiba lehet, és sajnos túl gyakran az is.
Ha a drogfogyasztás kapcsán felmerülő jeleket nem ismeri először is nézzen utána itt.

Egy példa, hogy mit is kell csinálni:
Középiskolás gyermekünk tanulmányi eredményei leromlanak. Kimarad a különböző iskolai vagy egyéb tevékenységeiből. Mások a barátai. Amikor megkérdezzük, hogy mi történt, azt mondja, hogy megunta azokat a dolgokat, és hogy rászálltak a tanárai.
Szülőként nem lehetünk naivak, mert tudjuk, hogy ezek a jelek általában droghasználatra utalnak!
Beszélgessünk el vele többször ezekről a változásokról. Beszéljünk a tanáraival és a régi barátaival. További dolgokról szerezhet tudomást, amelyek drogokra utalhatnak.

Nem intézheti el azzal a dolgot, hogy mivel régebben megbízható volt, ezek a mostani problémák nem jelentenek semmit, mert ha a probléma valós, a későbbiekben nehezebb lesz ezt kezelni.