Kezdő oldal teteje

Tancsok a családnak

• Meddig higyjük el, hogy minden rendben?
• Hogy tesz a szeretet engedékennyé?
• Mit tehetek, hogy elfogadja a segítséget?
• Mi alapján válasszam ki a megfelelő rehabilitációs központot?

A megoldásról

• Meddig higyjük el, hogy minden rendben?
• Hogy tesz a szeretet engedékennyé?
• Mit tehetek, hogy elfogadja a segítséget?
• Mi alapján válasszam ki a megfelelő rehabilitációs központot?

A függőségről

A függőség kialakulása a szedett drogok fajtájától, használatának gyakoriságától, mennyiségétől, valamint az élethelyzettől is függ.

Van olyan drog, ami a testi függőséget alakítja ki hamarabb, és van olyan, ami a pszichés függőséget.

Rengeteg eltérő vélemény van arról, hogy mikortól számít valaki függőnek. De ha a problémák, helyzetek „megoldásához”, illetve könnyebbé tételéhez valamilyen szer használata szükséges, ott már nagy bajok vannak. Nem beszélve arról, hogy előbb-utóbb maga a szer hiánya is problémát okoz majd.

A probléma felismerése

Sok szerfogyasztó nem tud szembenézni azzal a ténnyel, hogy kicsúszott a kezéből az irányítás, és csak a legvégén kér segítséget – ha egyáltalán valaha is kér segítséget. Ehhez rendszerint egy nagy törésnek (pl. elveszíti a munkáját, összeütközik a hatóságokkal, stb.) kell bekövetkeznie az életében.

Mennyivel könnyebb lenne az élete, ha nem várná be egy ilyenfajta tragédia megtörténtét. Sajnos erre csak akkor jön rá a függő, amikor ez a nemkívánatos szituáció már bekövetkezett.

Közülük lesznek olyanok, akik megpróbálják maguktól legyőzni a függőséget, kisebb-nagyobb szenvedés árán átvészelik az elvonási tüneteket, sőt egy ideig „tiszták” is tudnak maradni, csakhogy sokan közülük egy idő után visszaesnek, és ennek nagyon pontos oka van.

A függőség legyőzése

Azért esnek vissza, mert csak a drogok fogyasztását hagyták abba, és ezzel a függőségük még nem kezelődött. Ameddig a drogfogyasztást kiváltó okokat nem kezelik, addig a visszaesés veszélye fokozottan fennáll.

Ezek az okok nagyon változatosak lehetnek. Általában visszavezethetők olyan problémákra, amelyekkel a szerfogyasztó régebben nem tudott mit kezdeni, és ezek egy idő után már teljesen elhatalmasodtak rajta.

A problémamegoldó képesség nem velünk született képesség, hanem ezt tanuljuk, fejlesztjük és folyamatosan erősítjük.

Természetesen egy függő esetében ez a képesség csökken, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne újra visszanyerni vagy megtanulni.

Mi kell ahhoz, hogy valóban legyőzzük a problémát?

Ahhoz, hogy valaki le tudja győzni a függőségét, először is segítenünk kell neki a testi tünetek, illetve a drog okozta testi károk kezelésében.

Csak ezután lehet ténylegesen segíteni azon életvezetési képességek megszerzésében vagy visszaszerzésében, amelyek alkalmazásával már ténylegesen kezelni tudja az életét, és nem lesz késztetése a drogok fogyasztására.

A Narconon ebben segít.

Cannabis

 

A kender lágyszárú egyéves növény, a meleg éghajlatot kedveli. Fogazott szélű levelei vannak, így könnyen felismerhető.

A kender (cannabis) “szelíd” változata haszonnövény, melyből ruházati termékek, valamint papír készül. A vad változatot a drogfogyasztók részesítik előnyben. A vadkender termesztését a törvény teljes szigorával üldözi.

A használat módja döntően befolyásolja a növény fajtáját. Rendszertanilag ugyanarról a növényről van szó, mégis külön kell választanunk az indiai kender és a rostkender fogalmát. Az indiai változat ugyanis bőven tartalmazza a kábító alkaloidát, a rostkenderben viszont egyáltalán nincs, vagy csak csekély mennyiségben fordul elő. Ez is közrejátszhatott abban, hogy a majd ötezer éves múltra tekintő kábítószer használata Európában nem olyan rég honosodott meg.

A vadkender általában 2-3 méter magasra no meg. Meleg éghajlati viszonyok között a szabad ég alatt termesztik, a trópusokon tisztásokon vagy erdei irtások helyén nevelik. Magyarországon általában kukoricaföld közepén szokták termeszteni, hogy rejtve maradjon. Hűvösebb éghajlaton üvegházakban vagy pincékben lámpák alatt termesztik.

A növény hatóanyaga a THC (tetrahidro-cannabinol), amit a kender levelei, hajtásai és a virágai tartalmaznak. A vadkender virágzó vagy termo ágvégeit dolgozzák fel: felaprítják és dohányszerű keveréket készítenek belőle (kannabisz, gandzsa, marihuánás cigaretta).

A hasis is vadkenderből készül, mégpedig a növény ágvégeiről elkülönített gyantájának a kiszárításával (csarasz).

Hatás, mellékhatás

A rövid távú hatás 2-3 órás időtartamban érzékelhető. A szer a hangulatra, az érzékelésre és a viselkedésre fejti ki hatását. Az érzelmek -úgy a pozitív, mint a negatív- átélése intenzívebbé válik. Először általában oldott hangulat, jó kedv jelentkezik. A használó a megszokottnál többet beszél és nevet. (Negatív alaphangulatnál azonban mély lehangoltság, félelem, szorongás jelentkezhet.) Az érzékek kifinomulnak. A használók élesebb hallásról, differenciáltabb szaglásról, ízlelésről és tapintásról számolnak be. Az ideérzékelésben a személy zavart lesz: a perceket óráknak élheti meg. A rövidtávú emlékezet meggyengül -saját gondolatmenetének fonalát is gyakran elveszti beszélgetés közben- a logikus gondolkodásban is zavar állhat be. Fiziológiai szinten bekövetkező változások a kivörösödő szem, kitágult pupilla, megnövekedett étvágy és a felgyorsult szívverés. Utóbbit az egyén meg is éli, mivel a saját testből érkező információk vétele is kiélesedik. Későbbi stádiumban a használó elcsöndesedik, gondolataiba merül, álmosságot érez. Nagyon nagy adagnál a személy nyugtalan és zavart lesz, illúziók és hallucinációk jelentkezhetnek, mely állapot szorongásig, pánikig erősödhet. Hosszú távú, rendszeres használat következtében megnövekszik a szervezet tűrőképessége, egyre nagyobb adag szükséges ugyanazon hatás eléréséhez. Nagy adagok használata után a THC napokig visszamarad a szervezetben, ismételt használatkor ez a mennyiség növekszik. Mivel a kenderfüst kátránytartalma igen magas, tartós használat következtében megnövekszik a tüdőrák, és egyéb tüdőbetegségek kialakulásának veszélye. Az érdeklődési kör beszűkül, a gondolkodás lassúvá és zavarttá, az egyén energiátlanná, ingerlékennyé válik. Memória zavarok jelentkeznek.

Függőség

Ez azt jelenti, hogy a rendszeres fogyasztók között vannak, akik számára nehéznek bizonyul a leszokás. Őnáluk akkor olyan is van, hogy megvonási tünetek (1-6 hétig): nyugtalanság, az élvezetek csökkenése, fejfájás, rossz közérzet, alvási nehézségek, és betépési vágy.

Az arra hajlamos fogyasztóknál felszínre hozhatja a lappangó neurotikus és pszichotikus tüneteket.

Legelterjedtebb fogyasztása során a kannabiszt elégetik, és füstjét a tüdőbe szívják. Különböző ételeket is készítenek belőle, amiket aztán jól megesznek.

Magyarországon a THC kábítószernek minősülő anyag. Így tehát a kannabisz-származékok birtoklását, fogyasztását, átadását és előállítását a törvény bünteti.