Kezdő oldal teteje

Tancsok a családnak

• Meddig higyjük el, hogy minden rendben?
• Hogy tesz a szeretet engedékennyé?
• Mit tehetek, hogy elfogadja a segítséget?
• Mi alapján válasszam ki a megfelelő rehabilitációs központot?

A megoldásról

• Meddig higyjük el, hogy minden rendben?
• Hogy tesz a szeretet engedékennyé?
• Mit tehetek, hogy elfogadja a segítséget?
• Mi alapján válasszam ki a megfelelő rehabilitációs központot?

A függőségről

A függőség kialakulása a szedett drogok fajtájától, használatának gyakoriságától, mennyiségétől, valamint az élethelyzettől is függ.

Van olyan drog, ami a testi függőséget alakítja ki hamarabb, és van olyan, ami a pszichés függőséget.

Rengeteg eltérő vélemény van arról, hogy mikortól számít valaki függőnek. De ha a problémák, helyzetek „megoldásához”, illetve könnyebbé tételéhez valamilyen szer használata szükséges, ott már nagy bajok vannak. Nem beszélve arról, hogy előbb-utóbb maga a szer hiánya is problémát okoz majd.

A probléma felismerése

Sok szerfogyasztó nem tud szembenézni azzal a ténnyel, hogy kicsúszott a kezéből az irányítás, és csak a legvégén kér segítséget – ha egyáltalán valaha is kér segítséget. Ehhez rendszerint egy nagy törésnek (pl. elveszíti a munkáját, összeütközik a hatóságokkal, stb.) kell bekövetkeznie az életében.

Mennyivel könnyebb lenne az élete, ha nem várná be egy ilyenfajta tragédia megtörténtét. Sajnos erre csak akkor jön rá a függő, amikor ez a nemkívánatos szituáció már bekövetkezett.

Közülük lesznek olyanok, akik megpróbálják maguktól legyőzni a függőséget, kisebb-nagyobb szenvedés árán átvészelik az elvonási tüneteket, sőt egy ideig „tiszták” is tudnak maradni, csakhogy sokan közülük egy idő után visszaesnek, és ennek nagyon pontos oka van.

A függőség legyőzése

Azért esnek vissza, mert csak a drogok fogyasztását hagyták abba, és ezzel a függőségük még nem kezelődött. Ameddig a drogfogyasztást kiváltó okokat nem kezelik, addig a visszaesés veszélye fokozottan fennáll.

Ezek az okok nagyon változatosak lehetnek. Általában visszavezethetők olyan problémákra, amelyekkel a szerfogyasztó régebben nem tudott mit kezdeni, és ezek egy idő után már teljesen elhatalmasodtak rajta.

A problémamegoldó képesség nem velünk született képesség, hanem ezt tanuljuk, fejlesztjük és folyamatosan erősítjük.

Természetesen egy függő esetében ez a képesség csökken, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne újra visszanyerni vagy megtanulni.

Mi kell ahhoz, hogy valóban legyőzzük a problémát?

Ahhoz, hogy valaki le tudja győzni a függőségét, először is segítenünk kell neki a testi tünetek, illetve a drog okozta testi károk kezelésében.

Csak ezután lehet ténylegesen segíteni azon életvezetési képességek megszerzésében vagy visszaszerzésében, amelyek alkalmazásával már ténylegesen kezelni tudja az életét, és nem lesz késztetése a drogok fogyasztására.

A Narconon ebben segít.

A poppers

 

Az alkyl-nitritek (angolul “poppers”)

1. Az alkyl-nitritek csoportjába tartozik: az amyl-nitrit, a butyl-nitrit és az izobutyl-nitrit. Ezeket az aranysárga színű folyadékokat általában barna üvegekben árusítják, különböző márkanevekkel ellátva, mint Liquid Gold, Hi- Tech vagy Rave. Gőzüket vagy közvetlenül lélegzik be, vagy előbb egy rongydarabot nedvesítenek be velük.

2. Általában szex-boltokban, “meleg”-klubokban kaphatók, de postán is megrendelhetők. Esetenként piaci standokon, lemez-, ruha- vagy ajándékboltokban is árusítják. Rendszerint a nemi vágy serkentésére használják. Különösen a homokosok között népszerű, de a rave-partikon és a különböző klubokban a többi fiatal is előszeretettel él velük.

3. Hatásuk azonnal érezhető, de csak néhány percig tart. Csökkentik a vérnyomást, viszont felgyorsítják a szívet. Vannak, akiknél fejfájást vagy hányingert idéznek elő.

4. Az alacsony vérnyomás következtében az illető elvesztheti az egyensúlyát, sőt el is ájulhat. Ezért a szívbetegek és a vérnyomás-problémákkal küzdők különösen óvakodjanak az alkyl-nitritek használatától.

5. A rendszeres használat következtében az orr és a száj körül kirepedezhet a bőr. Közvetlenül meginni életveszélyes: eszméletvesztéshez sőt akár halálhoz is vezethet. Minthogy az alkyl-nitritek hatására növekszik a szemen belüli nyomás, a glaukómában szenvedők kerüljék a fogyasztásukat.

6. Ha valaki nemi vágya serkentésére használja ezeket a vegyületeket, ilyenkor se feledkezzen meg a biztonságos szexről, s a megfelelő óvintézkedésekről.

7. Az alkyl-nitritek a gyógyszertörvény hatáskörébe tartoznak. Amennyiben orvos írja fel, legálisnak minősülnek, egyéb esetben árusításuk illetve beszerzésük törvényellenes.