Kezdő oldal teteje

Tancsok a családnak

• Meddig higyjük el, hogy minden rendben?
• Hogy tesz a szeretet engedékennyé?
• Mit tehetek, hogy elfogadja a segítséget?
• Mi alapján válasszam ki a megfelelő rehabilitációs központot?

A megoldásról

• Meddig higyjük el, hogy minden rendben?
• Hogy tesz a szeretet engedékennyé?
• Mit tehetek, hogy elfogadja a segítséget?
• Mi alapján válasszam ki a megfelelő rehabilitációs központot?

A függőségről

A függőség kialakulása a szedett drogok fajtájától, használatának gyakoriságától, mennyiségétől, valamint az élethelyzettől is függ.

Van olyan drog, ami a testi függőséget alakítja ki hamarabb, és van olyan, ami a pszichés függőséget.

Rengeteg eltérő vélemény van arról, hogy mikortól számít valaki függőnek. De ha a problémák, helyzetek „megoldásához”, illetve könnyebbé tételéhez valamilyen szer használata szükséges, ott már nagy bajok vannak. Nem beszélve arról, hogy előbb-utóbb maga a szer hiánya is problémát okoz majd.

A probléma felismerése

Sok szerfogyasztó nem tud szembenézni azzal a ténnyel, hogy kicsúszott a kezéből az irányítás, és csak a legvégén kér segítséget – ha egyáltalán valaha is kér segítséget. Ehhez rendszerint egy nagy törésnek (pl. elveszíti a munkáját, összeütközik a hatóságokkal, stb.) kell bekövetkeznie az életében.

Mennyivel könnyebb lenne az élete, ha nem várná be egy ilyenfajta tragédia megtörténtét. Sajnos erre csak akkor jön rá a függő, amikor ez a nemkívánatos szituáció már bekövetkezett.

Közülük lesznek olyanok, akik megpróbálják maguktól legyőzni a függőséget, kisebb-nagyobb szenvedés árán átvészelik az elvonási tüneteket, sőt egy ideig „tiszták” is tudnak maradni, csakhogy sokan közülük egy idő után visszaesnek, és ennek nagyon pontos oka van.

A függőség legyőzése

Azért esnek vissza, mert csak a drogok fogyasztását hagyták abba, és ezzel a függőségük még nem kezelődött. Ameddig a drogfogyasztást kiváltó okokat nem kezelik, addig a visszaesés veszélye fokozottan fennáll.

Ezek az okok nagyon változatosak lehetnek. Általában visszavezethetők olyan problémákra, amelyekkel a szerfogyasztó régebben nem tudott mit kezdeni, és ezek egy idő után már teljesen elhatalmasodtak rajta.

A problémamegoldó képesség nem velünk született képesség, hanem ezt tanuljuk, fejlesztjük és folyamatosan erősítjük.

Természetesen egy függő esetében ez a képesség csökken, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne újra visszanyerni vagy megtanulni.

Mi kell ahhoz, hogy valóban legyőzzük a problémát?

Ahhoz, hogy valaki le tudja győzni a függőségét, először is segítenünk kell neki a testi tünetek, illetve a drog okozta testi károk kezelésében.

Csak ezután lehet ténylegesen segíteni azon életvezetési képességek megszerzésében vagy visszaszerzésében, amelyek alkalmazásával már ténylegesen kezelni tudja az életét, és nem lesz késztetése a drogok fogyasztására.

A Narconon ebben segít.

Az Ópiátok (HEROIN, MORFIN, MÁKTEA…)

 

Eredet

Az első károsan alkalmazott drog nagy valószínűség szerint az ópium volt. Régóta ismert anyag, élvezeti szerként való használata leginkább Távol-Keleten volt jellemző. A tizenkilencedik században már nyugaton is elkezdték gyógyászati célú alkalmazását. Kábítószernek nem minősülő hatóanyagait hasmenés ellen illetve köhögéscsillapításra használják. A kábítószernek minősülő morfint a leghatékonyabb fájdalomcsillapítóként tartják számon, használata azonban csak orvosi ellenőrzés mellett, szigorú előírásokhoz kötötten lehetséges.

Hatás, mellékhatás

A hatás egyénenként nagyon változó. Általában intravénás használatkor először egy rövid kéjérzet jelentkezik, melyet egy nyugalom érzésével átitatott eufórikus lebegésérzés követ. Vannak akik viszont kifejezetten negatív élményekről számolnak be. A heroin csökkenti a vérnyomást, szűkíti a pupillát, lelassítja a bélműködést, gyakran székrekedést is okoz. Gyakori a szívritmuszavar, gátló hatása van a légzésre, túladagolása ezért a légzőközpont bénulását okozhatja. Hosszú távú alkalmazás következményeként csökken az immunvédekezés, ami az intravénás használat és a feketepiacon található anyag gyakori szennyezettsége miatt különösen nagy fertözésveszélyt hordoz.

Függőség

Testi és lelki függést egyaránt okoz. A testi tünetek egy-két hét alatt megszűnnek, míg a pszichés tünetek -leggyakrabban depresszió- még utána nagyon hosszú ideig fennáll.

Fogyasztásának módjai: Cigaretta formájában, fóliában füstölve (“sárkányégetés”), orrba szippantva, intravénásan, teafözetként.