Kezdő oldal teteje

Tancsok a családnak

• Meddig higyjük el, hogy minden rendben?
• Hogy tesz a szeretet engedékennyé?
• Mit tehetek, hogy elfogadja a segítséget?
• Mi alapján válasszam ki a megfelelő rehabilitációs központot?

A megoldásról

• Meddig higyjük el, hogy minden rendben?
• Hogy tesz a szeretet engedékennyé?
• Mit tehetek, hogy elfogadja a segítséget?
• Mi alapján válasszam ki a megfelelő rehabilitációs központot?

A függőségről

A függőség kialakulása a szedett drogok fajtájától, használatának gyakoriságától, mennyiségétől, valamint az élethelyzettől is függ.

Van olyan drog, ami a testi függőséget alakítja ki hamarabb, és van olyan, ami a pszichés függőséget.

Rengeteg eltérő vélemény van arról, hogy mikortól számít valaki függőnek. De ha a problémák, helyzetek „megoldásához”, illetve könnyebbé tételéhez valamilyen szer használata szükséges, ott már nagy bajok vannak. Nem beszélve arról, hogy előbb-utóbb maga a szer hiánya is problémát okoz majd.

A probléma felismerése

Sok szerfogyasztó nem tud szembenézni azzal a ténnyel, hogy kicsúszott a kezéből az irányítás, és csak a legvégén kér segítséget – ha egyáltalán valaha is kér segítséget. Ehhez rendszerint egy nagy törésnek (pl. elveszíti a munkáját, összeütközik a hatóságokkal, stb.) kell bekövetkeznie az életében.

Mennyivel könnyebb lenne az élete, ha nem várná be egy ilyenfajta tragédia megtörténtét. Sajnos erre csak akkor jön rá a függő, amikor ez a nemkívánatos szituáció már bekövetkezett.

Közülük lesznek olyanok, akik megpróbálják maguktól legyőzni a függőséget, kisebb-nagyobb szenvedés árán átvészelik az elvonási tüneteket, sőt egy ideig „tiszták” is tudnak maradni, csakhogy sokan közülük egy idő után visszaesnek, és ennek nagyon pontos oka van.

A függőség legyőzése

Azért esnek vissza, mert csak a drogok fogyasztását hagyták abba, és ezzel a függőségük még nem kezelődött. Ameddig a drogfogyasztást kiváltó okokat nem kezelik, addig a visszaesés veszélye fokozottan fennáll.

Ezek az okok nagyon változatosak lehetnek. Általában visszavezethetők olyan problémákra, amelyekkel a szerfogyasztó régebben nem tudott mit kezdeni, és ezek egy idő után már teljesen elhatalmasodtak rajta.

A problémamegoldó képesség nem velünk született képesség, hanem ezt tanuljuk, fejlesztjük és folyamatosan erősítjük.

Természetesen egy függő esetében ez a képesség csökken, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne újra visszanyerni vagy megtanulni.

Mi kell ahhoz, hogy valóban legyőzzük a problémát?

Ahhoz, hogy valaki le tudja győzni a függőségét, először is segítenünk kell neki a testi tünetek, illetve a drog okozta testi károk kezelésében.

Csak ezután lehet ténylegesen segíteni azon életvezetési képességek megszerzésében vagy visszaszerzésében, amelyek alkalmazásával már ténylegesen kezelni tudja az életét, és nem lesz késztetése a drogok fogyasztására.

A Narconon ebben segít.

Az oldószerek (Szerves oldószerek és bódító gázok)

 

Jellemzők

A 80-as évektől kezdve terjedt el hazánkban a szipózás. Főleg ragasztókban és festékekben találhatóak meg a szerves oldószerek; azok a hatóanyagok, amik bódítóan hatnak az agyra (toluol, aceton, benzin, éter, hígítók, stb…). Ezek a szerek erősen mérgezőek, tartósan nemcsak az agyat, hanem a bort, a légzőszerveket, a vesét és a májat is maradandóan károsítják. A szipózás legfőbb veszélye az agy oxigénhiánya. Mivel a zacskóban igen erős az oldószer koncentrációja, kevés az oxigén, így a beszívott levegőnek a nagy része oldószert tartalmaz. A szerves oldószerek egyik jellemzője a légzésbénítás.

Dinitrogén-oxid gáz (N20)

1776 óta ismert vegyület, a XIX. században nevetőgáznak hívták, mivel nevetésre ingerlő hatása van. 1845-tol érzéstelenítésre használták főként a sebészetben. A belégzés után rövid idővel jelentkezik a szer hatása, de néhány percnél nem tart tovább. Kéjgáznak is nevezik, mivel belélegzésekor erotikus hallucinációk léphetnek fel.

Éter

Főként érzéstelenítőként és altatásra, de alkohol helyett is használták. Nagyon idős gyógyszerészek talán emlékeznek még, milyen népszerűségnek örvendtek az alkoholt és étert tartalmazó Hoffmann-cseppek. Érdekessége hogy nem jár másnapossággal a használata, viszont erős függőséget alakít ki. Az enyhe éterbódulat színes álomképeket idéz elő, tartós használata étvágytalanságot, szívdobogást, szabálytalanná váló szívműködést, borelváltozásokat, jellembeli változásokat okoz. Hasonlóak a kloroform hatásai is, melyet régen szintén altatásra használtak.

Hallucinogén gázok és oldószerek

 Ide tartoznak a ragasztók, az öngyújtók utántöltéséhez használt butángáz, a korrektor folyadékok, a folttisztító
szerek, az aeroszolos dezodorok és érzéstelenítő spray-k, a festékhígítók és a benzin. *. Ezeket az anyagokat többnyire a 12-16 éves fiatalok használják kábítószerként, de olykor a még kisebbek is
kipróbálják. A “szipózás” népszerűsége időről időre változik. Többnyire az iskolákban, lakótelepeken elterjedt, ahol is kisebb csoportokba verődnek a fiatalok. Néhányan azonban később magukban is folytatják, egyesek akár évekig is.
 Az utóbbi időben a “szipósok” a ragasztóról egyre inkább áttértek a bután gázra és az aeroszolos spray-kre.
 Hatásuk rövid időn belül érezhető, ám gyorsan el is múlik. Szipózáskor az ember úgy érzi magát, mintha részeg lenne, szédül, forog vele a világ, álmodozik és hallucinációi vannak. Vannak, akiknek hányingerük lesz, esetleg elálmosodnak, utána pedig szinte másnaposnak érzik magukat.
 Egyre nő a szipózáskor bekövetkező balesetek száma. Különösen veszélyes lehet folyóparton, magas épületek
tetején, vasúti sínek vagy főutak mentén szipózni. *. A túl erős szipózás hatására az ember elveszítheti az eszméletét is, s ilyenkor fennáll a veszélye, hogy lenyeli saját hányadékát. Többek halálát pedig a fejükre húzott nylonzacskó okozta.
 Azonnali halált okozhat az öngyújtó-utántöltő gáz, ha az illető a fogai közé szorítja a szórófejet.
 A szipózás okozta szívelégtelenség is hirtelen halálhoz vezethet.
 A fent említett anyagok (különösen a ragasztó) hosszú távon az agyat, a májat és a vesét is károsíthatják.
 Az Egyesült Királyságban hetente halnak meg szipózó fiatalok.
 A rendszeres szipózás függőséget alakíthat ki.
 A hallucinogén gázok, oldószerek használata nem minősül illegálisnak. Az az eladó azonban, aki 18 éven aluli fiatalnak ilyen anyagot ad el, tudván, hogy az szipózáshoz akarja használni, a törvény ellen cselekszik.