Kezdő oldal teteje

Tancsok a családnak

• Meddig higyjük el, hogy minden rendben?
• Hogy tesz a szeretet engedékennyé?
• Mit tehetek, hogy elfogadja a segítséget?
• Mi alapján válasszam ki a megfelelő rehabilitációs központot?

A megoldásról

• Meddig higyjük el, hogy minden rendben?
• Hogy tesz a szeretet engedékennyé?
• Mit tehetek, hogy elfogadja a segítséget?
• Mi alapján válasszam ki a megfelelő rehabilitációs központot?

A függőségről

A függőség kialakulása a szedett drogok fajtájától, használatának gyakoriságától, mennyiségétől, valamint az élethelyzettől is függ.

Van olyan drog, ami a testi függőséget alakítja ki hamarabb, és van olyan, ami a pszichés függőséget.

Rengeteg eltérő vélemény van arról, hogy mikortól számít valaki függőnek. De ha a problémák, helyzetek „megoldásához”, illetve könnyebbé tételéhez valamilyen szer használata szükséges, ott már nagy bajok vannak. Nem beszélve arról, hogy előbb-utóbb maga a szer hiánya is problémát okoz majd.

A probléma felismerése

Sok szerfogyasztó nem tud szembenézni azzal a ténnyel, hogy kicsúszott a kezéből az irányítás, és csak a legvégén kér segítséget – ha egyáltalán valaha is kér segítséget. Ehhez rendszerint egy nagy törésnek (pl. elveszíti a munkáját, összeütközik a hatóságokkal, stb.) kell bekövetkeznie az életében.

Mennyivel könnyebb lenne az élete, ha nem várná be egy ilyenfajta tragédia megtörténtét. Sajnos erre csak akkor jön rá a függő, amikor ez a nemkívánatos szituáció már bekövetkezett.

Közülük lesznek olyanok, akik megpróbálják maguktól legyőzni a függőséget, kisebb-nagyobb szenvedés árán átvészelik az elvonási tüneteket, sőt egy ideig „tiszták” is tudnak maradni, csakhogy sokan közülük egy idő után visszaesnek, és ennek nagyon pontos oka van.

A függőség legyőzése

Azért esnek vissza, mert csak a drogok fogyasztását hagyták abba, és ezzel a függőségük még nem kezelődött. Ameddig a drogfogyasztást kiváltó okokat nem kezelik, addig a visszaesés veszélye fokozottan fennáll.

Ezek az okok nagyon változatosak lehetnek. Általában visszavezethetők olyan problémákra, amelyekkel a szerfogyasztó régebben nem tudott mit kezdeni, és ezek egy idő után már teljesen elhatalmasodtak rajta.

A problémamegoldó képesség nem velünk született képesség, hanem ezt tanuljuk, fejlesztjük és folyamatosan erősítjük.

Természetesen egy függő esetében ez a képesség csökken, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne újra visszanyerni vagy megtanulni.

Mi kell ahhoz, hogy valóban legyőzzük a problémát?

Ahhoz, hogy valaki le tudja győzni a függőségét, először is segítenünk kell neki a testi tünetek, illetve a drog okozta testi károk kezelésében.

Csak ezután lehet ténylegesen segíteni azon életvezetési képességek megszerzésében vagy visszaszerzésében, amelyek alkalmazásával már ténylegesen kezelni tudja az életét, és nem lesz késztetése a drogok fogyasztására.

A Narconon ebben segít.

A drogfogyasztás jelei

Megnövekszik az iskolai hiányzás, a tanulmányi eredmény hirtelen romlik; Nem érdekli a megjelenése, külseje; Fizikai változások, mint orrfolyás, vörös szem, köhögés, sípoló légzés; Visszahúzódás a családtagoktól, barátoktól vagy az érdeklődési területektől; Elszigeteltség, depresszió, állandó levertség, fáradtság; Ellenségesség, együttműködési készség hiánya; Egyre több pénz kölcsönkérése; Nem tud a készpénzzel elszámolni, különösen a kisebb összegekkel; A baráti kör megváltozása; A korábban fontos hobbik, sportok iránti érdeklődés hiánya.

Továbbá: Az étkezési/alvási szokások megváltozása; kábítószer-maradványok, fogyasztási kellékek vannak jelen, mint cigarettapapír, ezüstpapír, gázöngyújtó,szemcseppentő, pipa, injekciós készlet, fertőtlenítő; füstölő vagy légfrissítő használata; szipuzásra utaló kellékek jelenléte, mint habszifonpatron, ragasztó, oldószerek, hajlakk, körömlakk, hibajavító, háztartási vegyi anyagok; alkoholszagú lehelet vagy leheletet frissítő cukorkák/rágók hirtelen és gyakori használata; hirtelen erős parfümök használata; nagyobb titkolózás a tevékenységeivel és a tulajdonában levő tárgyakkal kapcsolatban.

Ne vonjon le azonban messzemenő következtetéseket, hiszen néhány ilyen tünetnek más oka is lehet. Használja a józan ítélőképességét. Viszont ne legyen elnéző, ha kell derítse ki, mert ezen múlhat, hogy gyermeke drogfüggőként vagy drogmentesen éli le további életét!